GeoWeek
- Datum30-05-2022
- AuteurFemke van Kasteel - van Aken
Tijdens de GeoWeek vertellen ontzettend veel bedrijven wat je allemaal met het vak aardrijkskunde kan doen en bereiken. IF Technology doet hier al jaren aan mee. Tijdens de GeoWeek vertellen we met een interactieve presentatie dat WKO een duurzame techniek is. Met behulp van leuke proefjes laten we de presentatie direct in de praktijk zien!
Hoe leg je aan je kinderen uit hoe een WKO werkt?
WKO uitleggen aan volwassen kan al een uitdaging op zich zijn, laat staan het concept uitleggen aan kinderen. Tenminste, dat zou je denken. Met onze les worden de basisprincipes van de ondergrond doorlopen met duidelijke voorbeelden. Zo is de bodem opgebouwd als een gigantische taart met overal water. Sommige taartlagen (kleilagen) houden heel goed water en warmte tegen en in sommige lagen kan je heel veel water kwijt. En zo kan je dus warmte en koude opslaan (een WKO dus).
Een thermoskan als voorbeeld
Eigenlijk werken deze zand- en kleilagen net als een gigantische thermoskan. Het warme water blijft warm en het koude water blijft koud. In de zomer koel je een huis met koud water. Het koude water stroomt door het huis en neemt warmte uit het huis op (net een airco). Hierdoor wordt het water warm. Dit water stop je in de grond waar het lekker warm blijft tot in de winter, wanneer het buiten koud is. Dit kan je dan gebruiken om je huis warm te maken. Dan wordt het water koud, stop je het weer in de grond en kan je het in de zomer weer gebruiken om je huis weer kouder te maken! Zo is het binnen altijd lekker warm in de winter en koel in de zomer.
Meer weten over onze deelname aan GeoWeek of nog meer handige tips ontvangen hoe je WKO het beste kan uitleggen aan kinderen of bijvoorbeeld de buren? Neem dan contact op met of Josco van Duren. Zij vertellen het je graag!