Whitepaper: Bodemenergieplannen, een probleem of juist een oplossing?

  • Datum03-05-2021
  • AuteurBastiaan Rus

Gemeenten die werk maken van hun klimaatambities geven IF Technology opdracht voor het opstellen en uitwerken van bodemenergieplannen. Soms per wijk, soms voor meerdere grote gebieden tegelijk. Veel projectontwikkelaars ervaren bodemenergieplannen als bemoeizucht en de zoveelste hobbel op weg naar een geslaagde ontwikkeling van een wijk of gebied. Hoe zit dat? Zet een bodemenergieplan de verhoudingen op scherp en is het star van aard? Niets is minder waar. In deze whitepaper laat IF-expert Stijn Verplak je zien dat het bodemenergieplan juist de oplossing en versneller is die je nodig hebt. Zowel voor gemeenten als voor projectontwikkelaars.

Auteur Bastiaan Rus Projectleider Overheid

De noodzaak

Allereerst: wat maakt een bodemenergieplan zware kost voor projectontwikkelaars? Is het beeld terecht dat zo’n plan alleen maar vertraagt?

In een bodemenergieplan staan regels waaraan je je moet houden. Dat is nooit fijn. Tegelijkertijd: bodemenergieplannen zijn noodzakelijk. Om meerdere redenen. We lichten er nu enkele voor je uit.

In verschillende gebieden in Nederland ontstaat grote drukte in de ondergrond: delen zijn op voorhand via vergunningen vergeven, overlap en interferentie tussen systemen en ‘voedingsgebieden’ dreigt. Dat vraagt om inschikken en aanpassen. Met een bodemenergieplan creëer je kansen om voor alle partijen het beste mogelijk – en betaalbaar/rendabel – te maken. Nu en in de toekomst.

 

Download het whitepaper

Download hieronder het whitepaper van Stijn Verplak en lees waarom een bodemenergieplan een oplossing is en wat het je uiteindelijk oplevert.

Johan Schuitemaker Senior Sales & Marketing Adviseur

Sinds 2009 werk ik in de energiesector. Met de hierbij opgedane werkervaring ben ik ervan overtuigd dat er volwaardige alternatieven zijn voor het gebruik van fossiele energie. Zo werkt IF al ruim 30 jaar aan duurzame warmte middels geothermie, HTO, aquathermie of bodemenergie. De hierbij opgebouwde kennis en ervaring is onze toegevoegde waarde. Benieuwd wat duurzame warmte voor jou kan betekenen? Bel mij en ik wijs je graag de weg!