Blog deel 2: Misverstanden over Geothermie

  • Datum09-09-2021
  • AuteurJasper Kwee

Geothermie. Je hebt je erin te verdiepen nu je als bestuurder of ambtenaar een visie vormt op duurzame energie. Net als je collega’s in vrijwel elke gemeente van Nederland ben je druk met de Transitievisie Warmte. Het bepalen van een verduurzamingsstrategie en de voorlichting hierover aan bewoners en burgers zijn belangrijke onderdelen van deze visie. Dat kan een complex proces zijn waarin misverstanden, feiten, fabels en deelbelangen om voorrang vechten. Zo ingewikkeld hoeft het zeker niet te worden want Jasper Kwee, expert bij IF Technology schreef twee blogs waarin hij de grootste mythes over geothermie voor je onder het vergrootglas legt.

Auteur Jasper Kwee Senior Adviseur Geothermie

Misverstand 2: “Geothermie is veel te ingewikkeld voor ons”

Als je nu kijkt naar de energietransitie zie je een grote focus op elektra. Maar als we naar ons energieverbruik kijken gebruiken we bijna drie keer zoveel warmte als elektriciteit. Over elektriciteitsverduurzaming hoor je veel (zonne-energie, windenergie), maar de verduurzaming van de warmtekant krijgt nog te weinig aandacht.

Een goede oplossing voor verduurzaming van warmte is geothermie. Het is niet afhankelijk van weers- of seizoensvariabelen en is daarom naast een duurzame bron ook een constante bron.

De verschillende facetten van geothermie

Tegelijkertijd komen er bij geothermie veel verschillende facetten kijken. Er is kennis nodig van de ondergrond, over de warmtevraag en je zult met meerdere partijen en hun belangen om tafel moeten. Hierdoor ervaren bestuurders en beslissers geothermie soms als te ingewikkeld en zo wordt geothermie niet in transitieplannen verwerkt. Hartstikke zonde om deze kans op duurzame energie te laten lopen.

Het hoeft niet zo complex te zijn

Kennis en informatie maken geothermie minder complex en begrijpelijker. Zo krijgt het een eerlijke afweging bij het opstellen van RESsen en warmte transitie visies. Bij IF merken we hoe fundamenteel kennis is. Hoe complexer een situatie en hoe meer deelbelangen en -planningen er spelen, hoe groter de waarde wordt van objectieve data en de duiding ervan. Bij het creëren en benutten van een gedeeld beeld en objectieve duiding van data en feiten speelt IF dan ook een cruciale rol. Ik durf wel te stellen dat onze expertise, objectieve onderzoeken en duidingen de basis vormen voor veel geothermieprojecten.

Het duiden van informatie is een kwaliteit van IF, waarbij we ingewikkelde, technische zaken begrijpelijk uitleggen. We doen dat ook graag voor gemeentes, combinaties van gemeentes of bijvoorbeeld een RES. Instrumenten die wij inzetten zijn: voorlichting, studies, cursussen, opleidingen en geologisch onderzoek naar de beschikbaarheid van duurzame energiebronnen voor gebieden en locaties.

Samenvattend

We zien in de praktijk dat er veel mogelijkheden liggen voor geothermieprojecten. Ja, dat kan complex zijn. Maar waarop is de stelling gebaseerd dat geothermie ingewikkeld is? Vaak is dat een gebrek aan kennis. Gemeenten kunnen daarin een leemte ervaren. Gelukkig zijn er veel stappenplannen waarmee je inzicht krijgt in de facetten die je moet verkennen om te zien of geothermie wat voor je is. Ook deze duidt IF graag voor je, zodat geothermie begrijpelijker wordt. Geothermie vraagt om specialisten en IF heeft die voor je in huis. Ik nodig je dus uit om kennis te maken met onze mensen.

Registreer voor ons webinar

Wil je nog verder bijgepraat worden over geothermie en verduurzamingsstrategieën? Volg ons webinar ‘Geothermie in gemeenteland, a wish or a must?’ op 30 september van 10.00 tot 11.00 uur.

Lees ook de blog van Jasper over het eerste grote misverstand: ‘Geothermie lost al mijn problemen op’.

Jasper Kwee Senior Adviseur Geothermie

Geothermie kan hierin een belangrijke rol gaan vervullen. Als adviseur geothermie bij IF Technology draag ik bij aan deze warmte- en energietransitie. Vanuit mijn geologische achtergrond, maak ik graag technische informatie begrijpelijk en inzichtelijk voor andere disciplines.