Aquathermie als antwoord op het klimaatakkoord
Energieneutraal worden, dat is een belangrijke ambitie uit het klimaatakkoord 2019 en het Parijs akkoord. Het levert ontwikkelaars, gemeenten en gebouweigenaren ook uitdagingen op. Hoe gebouwen duurzaam te verwarmen en te koelen. Eén van de opties is het toepassen van aquathermie, de verzamelnaam voor de winning, opslag en distributie van thermische energie uit oppervlaktewater (TEO), uit thermische energie uit afvalwater (TEA) en thermische energie uit drinkwater (TED). Aquathermie brengt CO2 reductie en aardgasvrij wonen en werken dichterbij. Afscheid nemen van fossiele energiebronnen en overstappen op duurzame energie is haalbaarder dan ooit.
Aquathermie haalt energie uit water en is daarmee één van de alternatieven voor aardgas die goed past bij een energieneutrale woning. Zowel in nieuwbouw als in bestaande bouw. Het is een duurzame energiebron die ook betaalbaar is. Deze vorm van omgevingsenergie is op veel plaatsen in Nederland toepasbaar voor de warmtetransitie of energietransitie.Toch zijn er ook nog steeds nieuwe uitdagingen. Het landelijke beleid op koude lozingen (emissie) is nog in ontwikkeling en dat geldt ook voor de samenwerking tussen diverse partijen zoals gemeenten, ontwikkelaars, energiebedrijven, netbeheerders, waterschappen en drinkwaterbedrijven.
Wij brengen de potentie van aquathermie in kaart, bestuderen de haalbaarheid en passen dit toe in het ontwerp van duurzame energiesystemen. Ook maken we waterenergieplannen; hiermee helpen we gemeenten met hun beleidsvorming. Onze specialisten gebruiken het softwarepakket Delft3D, waarbij zij de effecten van aquathermie op het oppervlaktewater zichtbaar maken door middel van simulaties. Dit gebruiken we vervolgens voor effectenstudies en het aanvragen van vergunningen, om jou te adviseren over een optimale verdeling van schaarse duurzame warmte en koude.
Lees meer in onze blog over aquathermie ‘Onmisbaar in de energietransitie’.
Een waterenergieplan in 5 stappen
Hoe wij helpen bij het opstellen van een waterenergieplan
We hebben ruimte ervaring in het opstellen van bodemenergieplannen en brengen die expertise nu over naar waterenergieplannen (WEP). We begeleiden overheden en beleidsmakers bij het opstellen van een effectief WEP, dat voldoet aan de huidige eisen en rekening houdt met toekomstige ontwikkelingen.
Dit doen we volgens het volgende stappenplan:
Stap 1: uitvoeren van een technische analyse
We starten met een grondige technische analyse van het gebied en de beschikbare bronnen. Dit omvat onder andere de mogelijkheden voor aquathermie en de beperkingen op het gebied van waterbeheer en ecologie.
Stap 2: afstemmen met stakeholders
Een belangrijk onderdeel van het opstellen van een WEP is het betrekken van alle relevante partijen. We zorgen voor een goede afstemming tussen gemeente, waterschap, Rijkswaterstaat en andere betrokkenen. Zo voelt iedereen zich gehoord en ontstaat er draagvlak voor het plan.
Stap 3: opstellen van een beleidskader
Samen met de betrokken partijen stellen we een beleidskader op dat de regels en richtlijnen vastlegt voor het gebruik van aquathermie. Dit kader zorgt ervoor dat het vergunningsproces efficiënter verloopt en dat marktpartijen weten waar zij aan toe zijn.
Stap 4: aan de slag met pilotlocatie(s)
In veel gevallen starten we met een pilotlocatie waar het waterenergieplan wordt getoetst en verder uitgewerkt. Zo doen we ervaring op en sturen we het plan waar nodig bij, voordat het op grote(re) schaal wordt toegepast.
Stap 5: toetsing waterenergieplan
We bespreken het concept waterenergieplan met ordeningsregels met de gemeente en het waterschap. We leveren ondersteuning bij de juridische verankering en/of vastlegging van het waterenergieplan. De uitkomst verwerken we in het definitieve waterenergieplan.
Duurzaam waterbeheer
De voordelen van aquathermie
Naast het genereren van duurzame energie heeft het toepassen van aquathermie ook andere voordelen. De mogelijkheden om met de aquathermie ook het waterbeheer naar een hoger plan te brengen, zijn namelijk talrijk.
I. Eén extra voordeel is bijvoorbeeld de verbetering van de waterkwaliteit. Het bestrijdt namelijk blauwalgen, botulisme en drijflagen. Daarnaast zorgt koeler oppervlaktewater voor minder hittestress in stedelijke gebieden.
II. Daarnaast kunnen we door op een slimme manier de prognoses van ons energieverbruik te koppelen aan de inzet van aquathermie zelfs een bijdrage leveren aan het balanceren van het piekverbruik in ons elektriciteitsnet.
Deze combinatie van duurzame voordelen maakt van aquathermie hét model voor modern waterbeheer. Het is een ultieme Deltatechnologie waarmee we diverse maatschappelijke vraagstukken kunnen aanpakken.
De vier basisprincipes van aquathermie
I. Met oppervlaktewater (TEO), afvalwater (TEA) en drinkwater (TED) kun je verwarmen en koelen. Deze bronnen van laagwaardige warmte koppel je dan aan warmtepompen om hoogwaardige warmte te leveren aan gebouwen.
II. De warmte die je met aquathermie produceert, is all-electric en bestaat voor 60 tot 80 % uit omgevingswarmte uit het water. Dat maakt deze warmte zeer duurzaam.
III. Aquathermie is toepasbaar met lage temperatuur afgiftesystemen in nieuwbouw. Het is ook rendabel in warmtenetten tot 70 graden voor bestaande woningbouw.
IV. Het combineren met WKO (warmte- en koudeopslag) en HTO (hoge temperatuur opslag) verhogen niet alleen het rendement van aquathermie. Ze maken deze energiebron ook seizoen onafhankelijk en het hele jaar door inzetbaar.
Vergeet het niet! Naast aquathermie, hebben we ook andere duurzame oplossingen zoals: bodemenergiesystemen, geothermie, HTO en energiecentrales.